top of page
1/5

BUFFALO COURT HOUSE

We have been engaged to provide a house design for owner builders in a new housing sub division in Mount Gambier.
The house is sited on a tricky corner block with a gradual slope to the long side of the property, and access from a hammer-head road to the short side.


Our solution is to provide two long pavilions that run parallel with the long side of the site maximizing the northern outlook. The pavilions are internally divided into a living wing and a sleeping wing. The living wing houses a formal living/home theatre, kitchen with walk-in pantry and dining and living pace. Two large undercover outdoor living  spaces open off of the living area, one open and one protected to provide alternative places to sit depending on the weather. 

 

The sleeping pavilion comprises a master bedroom with WIR and ensuite, two additional bedrooms, a bathroom and laundry. The two pavilions are separated by a striking glazed entry with low height timber ceiling. The lightweight construction provides a counterpoint to the masonry construction of the pavilions, and the lofty ceiling that opens up in the living wing.


The pavilions gently step down with the block to minimise cut and fill, and northern and eastern windows are generously shaded, and western glazing is minimised.


The result will be a striking contemporary house that performs well environmentally,
and will be a point of difference to the current trends in suburban housing developments within Mount Gambier.

bottom of page